Čevapčiči

Ak patríte k milovníkom chorvátskeho čevapčiči, prinášam vám nízkosacharidovú verziu, ktorú si určite zamilujete a verím, že na istú dobu budete závislí. Prílohou môže byť feniklový šalát alebo šalát z mixu zelených listov poliatych olivovým olejom. Tak pripravte si čevapi na žaru :)

Ingrediencie:

  • 500g mletého mäsa (môžete zvoliť jahňacie, hovädzie, bravčové alebo mix)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 kopčatá lyžička mletej červenej papriky
  • 1 lyžička horčice
  • 1 lyžička kečupu alebo paradajkového pretlaku
  • 1 vajce
  • 1 lyžička majoránky
  • soľ
  • sóda
  • štipka čierneho korenia

Postup prípravy:

Vezmite si uzatvárateľnú nádobu a vložte do nej všetky ingrediencie, Cesnak roztlačte alebo nadrobnučko nakrájajte. Všetko riadne vymiešajte rukou a ak sa nebojíte, trochu ochutnajte a prípadne dokoreňte podľa chuti. Pripravenú zmes v nádobe zatvorte a vložte do chladničky. Ak ste si ju pripravili večer, tak ráno opäť premiešajte zmes rukou a pridajte do nej trochu bublinkovej minerálky, a znovu premiešajte. Minerálka zvláčni mäso. Potom opäť zatvorte a nechajte zmes odstáť v chladničke. Ideálne je pripravovať čevapčiči na čerstvo, preto mäso vyťahujem až priamo k obedu alebo večeri. Ak ste si zarábali zmes behom dňa a chceli by ste ju aj v ten deň jesť, určite ju nechajte odstáť aspoň 4 hodiny, nech sa všetky koreniny prepoja a správne dochutia mäso. Ak je vaša zmes hotová a pripravená na opekanie, zapnite gril alebo panvicu s olejom. Kým sa prehreje opekacie dno, tak si urobte šulčeky. Vezmite si do dlane časť mäsa a ušúlajte najprv guličku a potom sa vám ľahko ušúla valček. Dajte ho do panvice a opekajte do hneda z každej strany. Opečené mäsko najprv dávajte do sitka aby stiekol olej, ak ste čevapčiči opekali v panvici s olejom, a až potom servírujte.

K tomuto pokrmu patrí aj trochu cibule a chorvátskej pochúťky Ajvar. Dávajte si však pozor, lebo obe obsahuju sacharidy. Cibuľa má 9g/100g a Ajvar jemný od Podravky 11g/100g sacharidov.

Prajem dobrú chuť :)

Danka