Fenikel v našich končinách nie je moc vyhľadávaným pokrmom a verte škoda. Ani neviete, o čo prichádzate. Môžete ho jesť surový a má anízovú vôňu a príchuť. Je skvelou prílohou k rôznym jedlám alebo aj samostatne ako osvieženie. Ja ho jedávam ku grilovanému mäsu, rybám, syrom, k čevapčiči, škótskym vajciam a brávam si ho aj na výlety.
Ingrediencie:
- 2 fenikle
- cca 50 ml olivového olej
- soľ
- čierne korenie
- citrónová šťava z polky citróna
- 3 kvapky balsamicového octu
Postup prípravy:
Umyte fenikle aj s vňatou a nakrájajte na menšie kúsky cca 2x2 cm. Nakrájajte aj vňať. Dajte ich do misky a osoľte. Poriadne ich premiešajte a nechajte chvíľu odstáť. Medzitým si v miske zarobte zálievku s olivovým olejom, štipkou čierneho korenia, kvapkami balsamicového octu a šťavou z citróna. Zálievku dobre zamiešajte a ochutnajte. Ak vám je príliš kyslá, pridajte olivový olej, ak sa vám zdá málo svieža, pridajte citrónovú šťavu. Potom zálievku vylejte na feniklový šalát a riadne zamiešajte. Nechajte aspoň 10 minút šalát odstáť aby fenikel zmäkol a nasiakol zarobenú šťavu.
Nutričné hodnoty feniklu na 100g
Kalórie | 31 kcal |
Tuky | 0,2 |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 52 mg |
Draslík | 414 mg |
Sacharidy | 7g |
Vláknina | 3,1g |
Bielkoviny | 1,2g |
Vitamín A | 134 IU |
Vitamín D | 0 IU |
Vitamín B6 | 0 mg |
Kyselina L-askorbová | 12 mg |
Vápnik | 49 mg |
Kobalamín | 0 µg |
Horčík | 17 mg |
Železo | 0,7 mg |
Prajem dobrú chuť :)
Danka