Vianoce sú onedlho tu a k nim patrí aj vypekanie dobrôt. Dnes mám pre vás makové záviny s nízkym obsahom cukru. Ja ich mám veľmi rada a obľúbili si ich aj nediabetici, predsa len je to zdravšia forma dezertu ako klasické makové záviny. Výhodou tohto receptu je, že mak môžete nahradiť aj orechami alebo tvarohom, takže si tento recept môžete prispôsobiť podľa vlastnej chute.
Ingrediencie na cesto:
- 360g mandľovej múky
- 25g psyllium
- 70g erythritolu (môžete použiť aj iné sladidlo)
- 2 čajové lyžičky prášku na pečenie
- štipka soli
- 1/4 šálky rozpusteného masla (masla ghí alebo kokosového oleja)
- vanilkový extrakt (aroma alebo struk)
- 1 šálka bielok (zvyčajne to býva 8 vajec) vyšľahaných do peny
- 1/2 šálky teplej vody
Ingrediencie na plnku:
- 300g mletého maku (ja si meliem na čerstvo)
- 60g sladidla erythritol
- 250ml zohriateho mlieka (môžete skúsiť mandľové)
- 100g malín
Postup prípravy:
Do misky dajte všetky suché suroviny a poriadne zamiešajte. Potom začnite pridávať rozpustené maslo, vanilkový extrakt, vyšľahané bielka do peny (nemusí byť hustá, slúži ako spojivo) a teplú vodu. Riadne zmiešajte a potom misku s cestom zakryte igelitom. Odložte ju na pár hodín do chladničky alebo na 30 minút do mrazničky.
Zatiaľ si pripravte plnku. V hrnci alebo mikrovlnnej rúre zohrejte mlieko a pridajte doň pomletý mak, sladidlo. Zmes určite nevarte, len sa majú prepojiť ingrediencie do hladšej textúry.
Po pár hodinách vyberte cesto z chladničky a dajte ho na papier na pečenie. Ideál keď si vystrihnete papier o veľkosti 50x30cm. Potom prikryte cesto druhým papierom na pečenie a urobte doň dierky. Následne ho vyvaľkajte do tvaru obdĺžnika na hrúbku cca 5mm. Ak vám vyjde pomimo, orežte zvyšky a odložte. Zídu sa pri doliepaní otvorov, cesto sa zvykne sem tam trhať.
Na vyvaľkané cesto naneste makovú zmes, ale pozor nechajte 5cm voľných po okrajoch na preloženie. Zmes posypte malinami. Môžete dať aj čerešne alebo višne, ale potom rátajte s tým, že sa zvýši aj počet sacharidov.
Teraz podvyhnite spodnú časť papiera na pečenie cesto s plnkou zrolujte do rolády. všetky otvory upchajte zvyškami cesta. Preneste roládu do plechu alebo nádoby na pečenie a dajte do mrazničky na pár hodín, aby celá roláda ztuhla.
Po niekoľkých hodinách vyberte roládu z mrazničky a nakrájajte ju na 7cm široké kúsky. Určite ich nerežte na úzke kúsky, pretože sa vám môžu počas pečenia rozpadnúť. Položte ich na plech vystlaným papierom na pečenie, tak aby bol medzi nimi dostatočný priestor. Pečte na 175°C cca 30-45 minút alebo až kým nie sú kúsky upečené do zlatista.