Na tento recept som narazila pred rokmi a mojim zámerom bolo nájsť úplne niečo iné :D Našla som ho na stránke hellmans a hneď som sa rozhodla urobiť Low Carb verziu. Mnoho z vás určite naň narazilo v Anglicku, v Írsku alebo samotnom Škótsku pod názvom Scotch Egg.
Tento recept je na 4 porcie.
Ingrediencie:
- 5x vajce
- 400g mletého bravčového mäsa
- olej podľa seba (slnečnicový / repkový / ryžový / kukuričný / olivový)
- soľ
- rozdrvené feniklové semienka
- čierne korenie
- cca 50g mandľovej múky
- trochu postrúhaného tvrdšieho syra (napr. parmezán)
- 6 PL majonézy
- 2 PL dijónskej horčice
Postup prípravy:
Dajte do hrnca uvariť 4 vajcia na tvrdo. Medzitým ako sa budú vajcia variť si dajte do misy mleté bravčové mäso a pridajte doň soľ, čierne korenie a v mažiari si rozdrvte asi sedem feniklových semienok. Poriadne všetko zmiešajte rukou. Potom pridajte jedno vajce a opäť riadne premiešajte celú hmotu, aby ostala taká jemná a pritom taká pružná. Dajte mäso do chladničky a vajcia nechajte vychladnúť. Medzitým si pripravíme dresing a zmes na smaženie. Zmes na smaženie si pripravte z mandľovej múky a pridajte do nej trochu postrúhaného syra (napríklas 5 PL múky a 1 PL syra). Premiešajte zmes a do nej budete obaľovať mäsové guľky. Teraz si pripravíme dresing zo 6 PL majonézy a 2 PL dijonskej horčice. Dajte do dresingu trochu čierneho mletého korenia a premiešajte. Dresing vložte do chladničky a vyberte si mäso a ošúpte si vajíčka. Ja mám placatú váhu, takže ja si zvyknem rovno na ňu dať potravinovú fóliu, vkľude môžete si ju dať aj mimo. Vezmite kus mäsa a odvážte si 100g. Tých 100g mäsa dajte na fóliu a urobte z neho placku. Do vyhotovenej placky dajte jedno vajce a následne z jednej strany (ideál od seba) vezmite fóliu s mäsom a obaľte vajce, tak aby mäso prekrývalo vajce. Potom stlačte trochu mäso s fóliou a vyberte si celú hmotu a utľapkajte z toho guľu, tak aby vajce nebolo vidieť. Ideálne je jemným stláčaním mäsa z každej strany a potom pregúľaním v dlaniach. Keď máte guľu hotovú, tak ju pogúľajte v múkovo-syrovej zmesi. Takto vyhotovte každú guľu. na, 100g mäsa jedno vajce. Dajte si olej do hlbšej panvice alebo woku a osmažte gule z každej strany.
K jedlu podávajte šalát napríklad z feniklu a už vyhotovený dresing. Ak tento dresing sa vám nepáči, vyskúšajte cézar dresing z našej ponuky.
Na záver vám dám ešte tip na skvelý kriminálny seriál Shetland, ktorý beží na Netflixe. Totiž to je jedna z oblastí, kde si s radosťou pochutnávajú na scotch egg pri dobrom pive.
Prajem dobrú chuť :)
Danka