Vskutku ľahučké jedlo, ktoré osvieži váš jedálniček. Tento upečený baklažán môžete jesť samostatne, ak preferujete vegetariánske jedlo alebo ak patríte k mäsožrútom, použite ho ako prílohu ku grilovaným krídelkám alebo opečeným mäsom. Spojitosť vykorenených pikantných krídelok a jemného baklažánu so syrom si viem predstaviť. A nezabudnite na pitný režim a siahnite po našom pive Arnold. Vyhnete sa tak veľkému príjmu sacharidov.
Ingrediencie:
- 1x baklažán (ten môj mal 160g)
- cca 100g feta syru (závisí od veľkosti baklažánu
- olivový olej
- soľ
- cesnak
- petržlenová vňať
Postup prípravy:
Umyte a prekrojte baklažán na polovicu a osoľte. Nechajte ho asi 15 minút odležať, aby sa z neho uvoľnila šťava, vďaka ktorej stratí baklažán horkosť. Po 15-tich minútach vysušte baklažán papierovou utierkou. Predhrejte si rúru na 180°C. Urobte do baklažánu rezy, pokvapkajte olivovým olejom a vložte do rúry piecť po dobu 30 minút.
Upečený baklažán vyberte z rúry, nechajte rúru zapnutú, a nasypte naň rozdrobený feta syr. Ja zvyknem drobiť vydličkou, ktorú hrabem po povrchu syra. Keď budete dávať syr na baklažán, tak skúste kúsky syra vopchať do medzier baklažánu. Následne dajte ešte piecť na cca 10-15 minút.
Medzitým si urobte dresing a kľudne aj viac a môžete ho využiť nielen na baklažán, ale aj k našim minibagetkám alebo k nízkosacharidovej celozrnnej bagete len tak, ako cesnakovú pochúťku. Očistite si cesnakové strúčiky a roztlačte do misky. Osoľte ich a nasekajte k nim za hrsť petržlenovej vňate. Premiešajte a pridajte olivového oleja toľko aby vám vznikla zmes na potieranie a nebola moc riedka ani hustá.
Upečený baklažán potrite cesnakovým dresingom a môžete podávať na tanier alebo peknú drevenú dosku.
Nutričné hodnoty na 100g
Baklažán | Feta syr Pilos | |
Kalórie | 24 kcal | 287 kcal |
Tuky | 0,2g | 24,6g |
Cholesterol | 0 mg | 89 mg |
Sodík | 2 mg | 1116 mg |
Draslík | 229 mg | 62 mg |
Sacharidy | 5g | 0,2 |
Bielkoviny | 1g | 16,2 |
Vitamín A | 23 IU | 422 IU |
Vitamín D | 0 IU | 16 IU |
Vitamín B6 | 0,1 mg | 0,4 mg |
Kyselina L-askorbová | 2,2 mg | 0 mg |
Vápnik | 9 mg | 493 mg |
Kobalamín | 0 µg | 1,7 µg |
Horčík | 14 mg | 19 mg |
Železo | 0,2 mg | 0,7 mg |
Prajem dobrú chuť :)
Danka
Zdroj: z časopisu Kulinárium